Saturday, 24 August 2013

Raw Yong Tau Foo Product di Minishoppe Ananaifa @ Delek


Salam sayang frens blogger sume.. ^_^

Ok berbalik kepade post saya yg lepas tentang ini dan ini, kini bukan 1 masalah lg untuk frens sume mendapatkan stok rencah rencah yong tau foo ^_^

Produk yong tau foo yg dijual di minishoppe kami adelah keluaran Hikmah Food ieitu kilang milik 100% orang Islam.. Kilang ini telah mendapat pensijilan Halal daripada JAKIM. Ada juga produk yg diambil dari pengilang lain yg mereka telah audit dan kilang tersebut juga telah mendapat pensijilan Halal daripada JAKIM / JAIN dan Badan Pensijilan Luar yang diiktiraf oleh JAKIM.


kuew tiaw
bebola ikan
kek ikan
warna warni gtu ^_^
jom dapatkannya di minishoppe Ananaifa
Kuah manis kuah cili kacang tumbuk dan bijan pon ado... ^_^ 

Friday, 16 August 2013

Western Food promo lagiii... *tak lama je lagi* di Ananaifa @ Delek ^_^

Salam sayang frens sume...

Agak agak ade ke antare frens sume yg cam dah boring makan ketupat-lemang-nasi hempet-dan sebagainye? 

Dah seminggu kot makan makanan yg sewaktu dengannye kan...

Boring tak? *ohmyenglish yg betul adelah bored ye anak anak murid sekalian ^___^*

Jika 'iya' adelah jawapan anda, kami di Ananaifa ade penyelesaiannye tehehe *gelak jahat*

WESTERN FOODS!! ^_^
Chicken steak, Sirloin steak, Lamb steak mahupun Fish n chips! 
Semua ada!
Mudah pun mudah.. cuma goreng je apa yg ada dlm package ni.. 
Goreng lite lite pastu letak atas pinggan..
Pastu bedal la ape lagi ^__^
Hanya di Ananaifa @ Delek, pengedar sah produk Steaqhub bg kawasan Klang dan yg sewaktu dengannye ^__^
Jom jengah minishoppe Ananaifa @ Delek ^_^

Thursday, 15 August 2013

Wednesday, 14 August 2013

Resepi Tortilla - Inti Daging Panggang Berkeju

As Salam frens sume..



Kali ni Ananaifa nak berkongsi resepi *lauk* yg distuffedkan ke dalam gulungan Roti Tortilla. 



Macam yang saya kata sebelum sebelum ni, apa saja lauk boleh disumbat-gulungkan ke dalam Roti Tortilla. Ikut selera masing masing. Jadi ini cuma cadangan resepi aje tau, kalau frens ada bebahan yg saya kata ni dalam peti sejuk, boleh lah cuba stuffedkan Roti Tortilla frens dengan idea ni ^_^



Roti Tortilla dengan Daging Panggang Berkeju

Jumlah masa penyediaan : 15 minit

Bahan-bahannye :

  • 4 keping Roti Tortilla 6" yg dibeli di Ananaifa @ Delek ^_^
  • 1/2 cawan keju untuk salad dressing
  • * 4 kepingan daging yg dihiris panjang dan telah dipanggang 
  • 1 labu bawang Bombay (yg warne kuning2 tu), dihiris nipis
  • Tomato, dibuang biji dan dihiris nipis nipis
  • 4 keping daun salad
  • 8 keping keju Kraft Singles
*(saya panggang guna kuali je, golek golek atas kuali *cara malas tu ^_^*)

Cara penyediaannye :

- Ratakan roti tortilla yg dah dinyahbekukan atas pinggan atau chopping board
- Sapukan keju untuk salad dressing serata ratanya di permukaan atas roti tortilla tu
- Letak daun salad
- Letak je kesemua bahan bahan lain macam yg telah dinyatakan kat atas tu
- Keju Kraft Singles letak atas sekali...
- Lipat sikit bahagian kiri dan kanan roti tortilla tu

Nak terus makan pun boley..
Nak hidang lambat lambat sikit pun boley.. 
Frens boleh la balut dengan plastic shrink wrap tu
Pastu sejukkan dalam peti sejuk ^___^

Selamat Mencuba!! ^_^



Monday, 12 August 2013

Roti Tortilla untuk Menu Hari Raya? ^_^

As Salam frens blogger...

Macam mana dengan sambutan raya? Meriahs? D bomb? Mak lebih beria daripada anak? Tehehe ^_^


Saya macam biasa je, seboleh bolehnye nak bagi anak anak terutamenye happy sepanjang raye ni.. anak anak saya masih kecil jadi diorang kekadang tak tahan penat beraye.. mcm family belah suami saya memang menjadikan aktiviti konvoi dari rumah ke rumah di pagi raye tu sbg salah 1 aktiviti wajib keluarga.. jadi anak anak kecil saya ni kepenatan sikitlah.. bila diorang penat, meragamlah jawabnye.. jadi kesabaran perlu dilipatgandakan walaupun kekadang terbabas jua.. huhu..


huhu

Oklah, ckp psl raya ni, antare perkara yg wanita wanita aka mak mak akan rase sedikit sebanyak pening adelah, bab menu! hoho jarang mak mak nak pening pasal fesyen baju atau tudung dah.. *zaman itu sudah berlalu* bab tu budak budak remaje je yg pening.. mak mak mcm saya ni lebih pk nk hidang ape bile org datang umah..

Harapnye hidangan kita tu lain dari yg lain dan dikenang oleh si pemakannye cewah... tak salah pun kan, bukan nak riak ke takbur ke ape tapi lebih kepade kite harap tetamu happy makan ape yg kite masak... suami pon bangge org puji bini pandai masak... cewah ^_^


Jadi, kalo frens sume dah jemu nak hidang ketupat lemang, i mean bukan jemu camne, cuma nakkan kelainan pada hidangan frens utk tetamu, apa kata serves dish yg ala ala mexican sikit... ^_^


Roti Tortilla!! Apa??? Tortilla si makanan barat tu?? Ye Tortilla!!  Makanan barat itu.... *poyo nak ulang ulang*

Roti tortilla ni adelah antare menu yg mudah disediakan dan mengenyangkan pemakan. Secara terus terang, berdasarkan pengalaman saya, menu ni boleh menarik perhatian pemakan daripada pelbagai lapisan masyarakat ^_^


- Kalau macam level mak saya, dia suka makan roti tortilla ni cicah kuah kari atau rendang minang..


- Kalau orang mude mcm kite yg awal 30an ni (muda ke? hehe), suka makan roti tortilla yg distuffedkan dengan kepingan ayam dan salad.. ^_^


















Mana nak beli roti tortilla ni?? Kat pasaraya ade... jename misi in english ^_^ kat pasaraye hyper ade jual.. sepeket ade dlm 8 keping kalo x silap.. tu dgn packaging yg cantik...

Tapi kalo nak wat hidang utk tetamu, nak beli in bulk kan... so apa kata beli roti tortilla dari kami di Ananaifa Enterprise.. dengan plain packaging, so semestinye lebih murah.. size pun kecil cuma 6" sahaja jadi just nice untuk 1 or 2 person's bite per piece ^_^

Senarai harga untuk roti tortilla kami frens sume buleh refer kat sinun ^_^

harga yg terbaiklah!! ^___^

Sooooo, kalo ade antara frens yg berminat, sekitar Klang / Port Klang / Shah Alam / Telok Panglima Garang / PJ, boleh call atau SMS je kat 013 3209715 untuk menempah ^_^. 

Berbaloi baloi ^_^ ^___^ ^_____^ 


Wednesday, 7 August 2013

nak berniaga yong tau foo?

As Salam frens blogger sume...

Ada antara frens blogger yg berminat nak berniaga yong tau foo?

Atau ada yang nak prepare yong tau foo sendiri kat umah bila bila masa yg frens suka tak payah tunggu hari ada pasar malam? 

^_^ tehehe...

Tapiiii... frens tak tau mana nak cari produk yong tau foo yg dihasilkan oleh kilang yg dimiliki oleh tuan punya beragama Islam dan pekerja pekerja semua beragam Islam?


Nantikan pengumuman dari kami di Ananaifa Enterprise ^_____________^

siap dengan kuah lagi.... terus curah je dlm produk yong tau foo yg telah direbus sempurna... ^_^

Tuesday, 6 August 2013

Ananaifa Enterprise dalam carian Google ^_^

tehehehe... ^___^ 

no 2 dalam carian tentang botol air..


so jom beli Botol Air Boleh Lipat dari 
Ananaifa Enterprise 

boleh refer sini, sini, sinisini dan sini untuk maklumat lanjut

^____^

Monday, 5 August 2013

Frozen Kuih - penyelamat di kala sesak sesak ^_^

As Salam frens blogger dan pelanggan sume ^_^

Bertemu lagi kita ^_^

Menjelang 72jam lagi, ummat Islam di Malaysia khasnye dan seluruh dunia amnya akan menyambut Hari Kemenangan kita.. menang daripada melawan nafsu nafsi yg selama 11 bulan membelenggu diri kita.. kami di Ananaifa berharap semoga Ramadhan kali ni bukanlah Ramadhan yg terakhir utk kite semua.. yg rata rata masih lagi belum cukup mengisi ruang hidup dengan amal ibadat ni kan.. orang yg soleh solehah pun harap bertemu lagi Ramadhan tahun depan, kite kite ni pulak apatah lagi kan..



Hingga ke saat ni pun insyaAllah kita dah boleh nampak dah adakah Ramadhan kite tahun ni lebih baik daripada Ramadhan tahun lepas dan lepas lepas ^_^ ada berbaki mase lagi kalo kite nak perhebatkan lagi aktiviti amal ibadat kite untuk Ramadhan tahun ni.. nasihat utk diri sendiri jugak ni ^_^

Ok berbalik kepade aktiviti Ananaifa Enterprise, insyaAllah kedai kami akan beroperasi selepas raya ni.. lepas raya ni pun mungkin tak setiap hari jugak la sbb saya masih lagi pemakan gaji kepade perusahaan org lain.. dan saya perlu memberikan notis 3 bulan untuk tujuan murni saya nak keluar dari perusahaan tersebut.. jadi dlm masa berbaki 2 bulan notis ni, on & off jugak la kedai kami tu dibuka.. tapi apa apa pun kalau ada antara frens yg nak dptkan stok makanan sejuk beku, blh SMS saya bila bila masa ok.. then kite boleh decide nak jumpe di kedai dan bolehlah frens dapatkan stok makanan sejuk beku yg dikehendaki.. lebih lebih lagi di bulan Syawal nnt.. ngekut ngejut tetamu datang, tak tau nak hidang apa.. so makanan sejuk beku lah penyelamatnye... ^_^

haa??? dh dekat nak sampai? nak hidang apa ni? huhu

Berdasarkan pengalaman saya sendiri semase saye masih lagi menjadi pemakan gaji sepenuh masa, frozen foods memang banyak membantu saya di saat saat masa yg suntuk untuk memikirkan hidangan apa nak dijamu kepade keluarga (untuk sarapan) mahupun tetamu (yg datang mengejut).

Thawing process yang tak lama dan food attribute yang tak berubah membuatkan saya berasa perlu ada frozen food paling kurang 2 peket di dalam freezer saya. Dan selalunya yg menjadi pilihan saya adalah kuih kasturi yg saya jual di kedai saya ni. Kuih kasturi ni penuh dengan isi kacang, tak macam kebanyakan kuih kasturi yang kite boleh nampak jurai jurai kelapa nye.. kulitnye tak begitu tebal, dan bile digoreng dengan api sederhana, ia menghasilkan sarapan pagi yang enak untuk dimakan ^_^

butir butir kacang hijau yg memenuhi ruang

Untuk makluman frens sume, harga frozen foods memang akan menjadi sedikit lebih mahal berbanding harga kuih yg dijual siap masak di gerai atau kedai makan. Ini kerana proses penyimpanan di dalam freezer yg memerlukan sedikit lebih kos. Saya pasti ramai yg sedar tentang perkara ini, tapi dek kerana kebaikan yg bakal diperoleh bila kita ade stand by item ni dalam freezer kite, perkara tu kurang menjadi masalah kepade frens sume.. Daripada kite pening pening malu malu tak tau nak hidang apa, ade jugaklah makanan yg boleh kite jamu kat tetamu kan?

Satu lagi bagi mak mak yg bekerja kan, at least dptlah jugak tak banyak, sikit pun jadilah sumbangkan air tangan sendiri utk anak anak.. macam yg saye kate td kalau dah tak sempat sgt nak prepare sarapan, so daripada suruh anak anak frens sume bekfes je kat luar, molek jugak jika kite gorengkan kuih ni utk dia jamah sebelum ke sekolah. buat alas perut sebelum recess time yg nak dekat pukul 10 tu nanti kan.. at least mase menggoreng tu blh la berzikir sikit sikit moga anak anak dpt serap ilmu yg dipelajarinye di sekolah nanti bila perut dah beralas berkat sarapan yg kita sediakan tu.. ^_^



Demikianlah saja karangan saya tentang kebaikan menyimpan stok makanan sejuk beku di dalam freezer anda eh! tehehe ^_^

Anyway, kalo frens nak order runcit runcit mahupun in bulk quantity utk jamuan ari raye open house bagai, boleh SMS saya @ 013 3209715

InsyaAllah dlm seminggu lepas cuti raya stok akan ada ^_^


Sunday, 4 August 2013

Cara nak gulung Roti Tortilla


As Salam frens sume..

Hari ni saya cuma nak update sikit pasal cara cara menggulung Roti Tortilla.. Tak boleh nak online lama lama sangat almaklumlah hari Ahad.. banyak benda nak dibereskan kat umah ni.. jadi sementare anak anak masih tido, bolehlah update sedikit sebanyak mana yg perlu dalam blog Ananaifa ni ^_^

Cara menggulung Roti Tortilla ni sonang amat yo.. Kepada yg dah tau, or dah expert cara cara menggulung Roti Tortilla, abaikan je dummy tips ni ye ^_^

Pada yang macam ala ala konfius 'nak gulung camner Roti Tortilla tu?' gtu kan, bolehla refer pada rajah di bawah ni ^___^

Note : Roti Tortilla ni kalo tak gulung pon boley... tapi tak best la... takde feel makan ala ala di Mexico.. hehehe.. Kalo nak feel makan ala ala di Mexico walaupun tak jejak tanah Mexico, kenalah ikut cara orang Mexico makan Roti Tortilla ni ieitu gulung gulungkan ie ^___^

Langkah Pertama : Lipatkan bahagian kiri dan kanan Roti Tortilla frens yg sudah distuffedkan dengan lauk pauk kegemaran frens


Langkah kedua : Tarik bahagian bawah Roti Tortilla tu ke bahagian atas roti dan gulung ke atas aka 'roll it up' ^_^


Langkah ketiga : Gulungan yang kemas tadi tu dikerat di bahagian tengah

Langkah terakhir : Dah takde langkah langkah dah, boleh terus ngap lepas baca Bismillah ^_^


Semoga memberi manfaat bersama InsyaAllah ^_^


Thursday, 1 August 2013

Jom beli Roti Tortilla di Minishoppe Ananaifa ^_^


salam sayang frens sume... lame tak bersiaran... bizi sket.... ujung ujung puase ni... mcm mcm bende nak kena buat....

ok update mengenai minishoppe kami, insyaAllah kami akan menjual frozen bread ala2 roti yg dijual di kepsi domenos dan mekdonel... ala roti yg dibungkus digulung dilipat disumbat ayam salad segale tu... iklan dia pun ade klua kat tv...

plain tortilla

roti jenis ini juge ade dijual di pasaraye gergasi dgn name 'misi in english' ^_^

dgn adenye roti ini di kedai kami, insyaAllah frens sume tak payah la lagi beli mahal mahal kat kedai seperti yg disebut di atas tu... tehehe
digulung gulung disumbat ayam ^_^

beli aje mana mana pek yg diingini... nak cuba trial pack dulu pun ok sesangat... pastu masak kat umah ikut selera husband and anak anak... konfem diorang sebut sebut sedapnye masakan mak diorang tu sampai ke sekolah...
lipat pon boleh...

roti ni kurang calori sbb cara manufacturingnye yg sihat... makan sekeping insyaAllah kenyang.... so kalau dlm family tu ade 4 beranak boleh la beli yg mini pack pulak kan later... jangke hayat selama setahun jika disimpan dalam freezer pada suhu 0deg Fahrenheit aka -18deg  Celcius.. ^_^


So kawan kawan yg nak mendapatkan roti ni, stok segar dari kilang, boleh datang ke kedai kami nanti... skarang ni minishoppe kami belum beroperasi sepenuhnye lagi memandangkan saye masih lagi sibuk dgn kerja makan gaji... nk apply cuti pun tak sempat...

boleh juga dipotong potong digoreng goreng jadi macam kerepek kudap kudap ^_^

Atau kalau ade antare frens sume yg nak tempah utk jamuan atau dijual di gerai, kedai dan restoran, boleh call atau sms saya dan kite boleh meet up di sekitar Lembah Klang untuk pengambilan stok ok?