Thursday, 30 January 2014

Projek Memikat Suami :)

emma maembong igt dia je ade Projek Memikat Suami??
Ananaifa Foods pon ado tau... hehe
kaedahnye, sekali skala kite hidang la something different as dinner.. different in terms of apa yg biasa frens sume jadikan routine menu frens la.. sbb ada jugak frens yg mmg 2 ari sekali atau ari2 makan wraps kot... lidah omputih gitu :p
mcm Wraps filled with Crunchy Breast Chicken ni, bleh makan secara santai semasa menonton televisen sambil bersuap2.. pastu anak2 Ananaifa Foods yg kadang cam kecik lagi kadang cam dh beso tu akan tanye 'oooo mak ngn abah nk kawin ey....' hahaha :)
marilah kite mengexplorasi gegamba.. kalo berminat nak beli Tortilla ni buat stock dlm peti ais frens, buleh roger Ananaifa Foods laju2 eh :)
nombornye senang aje buleh hafal kalo nak :) 
013 320 97 15

hash brown feveret suami sbg penambah selera
salad sego 3 4 jurai :p
before gulung
pas dah gulung :) juntaikan sikit ayam dan sayurnye ye tuan2 dan puan2
taraa... utk 2 dewasa dan 2 kanak2 makan :)

berminat??
terliurrr???
call / SMS kat 013 320 97 15 Ananaifa Foods laju2 eh :)

Tuesday, 21 January 2014

kids birthday party set : chicken wraps, angrybirds, dim sum and colourful marshmallow

Salam sayang Frens sume..

Kali ni Ananaifa Foods nak promo set untuk parti hari jadi kanak kanak =)

Ecewah =)

Actually ini adelah apa yg Ananaifa Foods prepare untuk jamuan kecil hari jadi anak sulung Ananaifa Foods, buat kecil kecilan je di taska mereka..

Let the pictures talk eh frens =)

all of them =)

the complete set : steam-boated angrybird and doraemon, tortilla wrap filled with crunchy chicken breast with egg and salad (untuk pengasuh pengasuh) and without salad (untuk bebudak) =), also freshly steamed dim sum and colourful marshmallows =)

 goodies bag gambo princess - kakak n adik yg pilih =)
 kakak adik and their girlfrens - macam tgh bergossip =)
 kek harijadi cekelat yg dibeli.. Ananaifa Foods tak pandai lagi nak wat kek harijadi yg cantik.. kalo kek makan sendiri boleh la sikit sikit... kang tak cantik kang nangis pulak anak dara Ananaifa Foods =p
 close-up sikit =)
tortilla wraps homemade by Ananaifa Foods .. interested to order?? =) call / SMS je ke 013 320 97 15 laju2 eh =)
Kami mengambil tempahan untuk jamuan kecil anda mahupun jamuan beso =)

Yg berminat boleh let us know ye =)

Wednesday, 15 January 2014

Updated retail price untuk produk edaran Ananaifa Foods :

Salam Mid Januari uolls :)

Fast update for today.. kami x sempat nak berlama lama di alam maya ni.. ada benda nak dikejarkan :)

Di sini dilampirkan senarai harga bagi jualan runcit yg terbaru kami update (rasa macam tulis ayat wat thesis plak hihi). Kami masih mengekalkan harga semasa, means harga yg sama semenjak Ananaifa Foods beroperasi, cuma kami keluarkan beberapa item yg tidak dapat kami supply lagi atas sebab sebab teknikal yg tidak dapat dielakkan :)



Kalo frens yg alert akan perasan senarai harga kali ni siap ada Promosi Kombo A & Kombo B lagi.. pemjimatan sehingga 15% tau :)

Apa tunggu lagi? Jom SMS laju2 dan simple2 ke 013 320 97 15 :)

Tuesday, 7 January 2014

Bisnes Katering - Kongsi maklumat sambil menambah ilmu di dada :D



Salam sayang frens sume..

Bertemu lagi kita dlm ruangan Sembang Berisi, ewah bukan apa kali ni Ananaifa Foods nak kongsi info pasal bisnes katering. Muak pulak kalo tiap kali post pasal promo produk aje kan. Jd Ananaifa Foods nak kongsi idea pasal bisnes katering ni, yg mana ia telah mula bercambah dlm jiwa Ananaifa Foods juga semenjak 2 menjak ni.. ehehe :)

As of today, kirenye dah 6 bulan Ananaifa Foods beroperasi sebagai sebuah pengedar makanan FROZEN.. Alhamdulillah walaupun tak setiap hari ada order tapi bila ada order tu boleh tahan jugak sibuknye kami.. Banyak dugaan yg mendatang yg kekadang melemahkan semangat kami especially nak hadap cakap cakap org.. Mulut orang ni susah nak jangka kan.. tetibe je boleh klua 'dh keje elok2 kat kilang tu knape benti?' atau mcm 'dh biasa pegang duit masuk fixed tetiap bulan, ko ok ke skrg? kene struggle ek?' saya macam...... eh eh ko ni. Aahaa gitu la jawapan pendek lagi padat yg saya berikan :) nak uruskan perniagaan ia memerlukan motivasi yg maha tinggi :p, passion, skill dan planning yg teratur selain kene banyak buat research and development, lagi lagi dlm bidang makanan kan.. FROZEN ITEM plak tu.. kalo jual bende sama je masyarakat mudah bosan..


OK. Enough tentang luahan perasaan sebegitu :) 

Berkenaan dgn bisnes katering yang saya planned nak buat ni, apa yg saya dah research adalah ia antara bisnes dari rumah yg paling berpotensi untuk diusahakan. Kalo dikaji secara logiknya, boleh dikatakan tetiap hari, bukan weekend saja, tetiap hari, ada peristiwa dan event2 yg istimewa yg nak diraikan oleh masyarakat, macam jamuan hari jadi, majlis bertunang / kahwin, mesyuarat rasmi badan kerajaan atau syarikat, pot luck dan sebagainya. Jumlah tetamu serendah 30 orang (pot luck yg saya penah siapkan utk Roti Tortilla) hingga boleh mencecah 1000 orang (majlis bertunang / kahwin).


Berdasarkan pengalaman saya sekali 2 mengendalikan 'mini catering' ieitu hidangan Pot Luck di sekolah, ada 2 perkara penting yg saya rasa perlu diberi penekanan bagi sesiapa saja yg nak melibatkan diri dlm bisnes katering ieitu : 

1. Rasa & presentasi produk. 1st imperssion is always important. Sebab yg nak makannye tu beramai2, jadi jika salah seorang atau salah 2 orang drpd yg ramai2 tu dah bagi comment negatif pada rupa produk kite waima rasa produk kite sekalipun, 70% kebarangkalian berita negatif tu akan tersebar meluas dan merosakkan reputasi kita, lagi2 kalo yg bagi komen negatif pada awalnya tu adalah seorang penutur jati :p eh, maksudnya pandai berkata kata lah kan. 

2. Bahan asas seperti pinggan mangkuk, cawan dll untuk serve lah, bukan untuk digunakan semasa penyediaan di rumah. Bak kata buku motivasi yg saya penah baca tulisan Chef Li, ramai orang tak sedar modal2 tangible yg ade kat rumah mereka macam periuk belangan sudip dll tu adalah merupakan modal memulakan perniagaan. Jadi peralatan memasak asas tu memang tak payah risau nak beli dulu :) Ok berbalik kepada pinggan mangkuk utk serve tu, kalo bajet yg diberikan oleh customer tu tinggi dan dia sendiri willing nak pakai disposable item, tak jadi masalah. Tapi kalo bajet diberikan kecil dan customer prefer pakai pinggan mangkuk kaca, seramik dan sebagainya, jadi kite sebagai catering provider kenalah pandai2 google sumber. Untuk permulaan, kita boleh sewa dulu pinggan mangkuk, alas meja atau lain2 perkakasan. Bila bisnes katering dah lebih stabil dan dah cukup modal, dan merasakan ada keperluan yg tinggi untuk mempunyai pinggan mangkuk katering sendiri, bolehlah kita start beli peralatan serving kita sendiri :)

Oklah tu je setakat ni saya terpk nak sharing maring ngn frens sume. Anyway kalo ada yg berminat nak hidang Tortilla Wraps atau nak set-up Dim Sum corner kat jamuan2 di pejabat mahupun rumah frens sume,  boleh SMS Ananaifa Foods laju2 ek. Lagi2 menjelang Chinese New Year yg tak lama lagi ni. eh eh tertekan font Large plak kata post ni tak nak buat promo kan, hehe. By the way, ofis lama saya dulu every Chinese New Year deme tak lupa adakan jamuan makan besar few days after Chinese New Year break tu, dan makanan yg diorder dah tentu2 lah daripada Malay Caterer sbb pekerja Melayu sama2 akan join memeriahkan jamuan tu. Jadi frens yg berminat nak hidang Dim Sum untuk jamuan sedemikian, boleh cepat cepat SMS Ananaifa Foods kat 013 320 97 15 ye :D


Thursday, 2 January 2014

Siape yg azam baru untuk Tahun 2014 dia 'Nak masak ari2 kat umah?' :)

Salam Malam Jumaat yg pertama untuk Tahun 2014 frens sume :)

Kami amat berbesar ati dgn sambutan yg diberikan oleh para pelanggan yg menyokong produk Ananaifa Foods selama 6 bulan kami beroperasi ini. Terima kasih byk2 eh frens sume :) Sambutan yg diberikan memberikan kami semangat untuk terus memberikan produk Frozen yg boleh memudahkan para ibu ibu bapak bapak semua dlm menyediakan ayor tangan sendiri ok, ayor tangan sendiri, bukan ayor tangan oghang kedai kepada anak2 frens :)

Ibu ibu bapak bapak mesti seghonok lagi lagi kalo anak2 tu request ayor tangan kite.. bukan takat puji mak masak sedap, request lg.. haa tak ke seghonok rasenye tu :)


Selain nak memberikan kehappyan kepada anak2 dgn menghasilkan ayor tgn sendiri, dah tentu tentulah kite nak berikan ayor tgn sendiri kat suami jugak kan.. bak kata puan pensyarah dlm iklan Simplot tu, hehe :- 

Pensyarah : nak jaga suami kene jaga perut suami (kurang lebih lah, lupe lak susun atur ayat pensyarah tu hihi)
Suami Pensyarah : Betol betol betol :p

Jadi kalo dah kalut2 balik koje tu, campur penat lagi hadap jem yg tak penahnye takde kat Lembah Klang ni, kalo nasib baik cuti skolah je lah tu pon x tentu. Sy berpengalaman selama 9 tahun dlm bab2 menghadap jem di jalan raye ni. Memang stress bile hadap jem, nak tak nak kena teruskan jugak bile kite dah termasuk dlm jem tu. Takkan nak parking kete tepi jalan plak kan huhu. Stress management mmg amat sgt penting masa tu..

Bila sampai umah dah penat. Nak masak pon kekadang terpk2 hihihi. Tu saye yg dulu la. Tapi aku yg dulu bukanlah yg sekarang :p. Sekarang ni insyaAllah kalo xde sebab nak klua lepas Maghrib, mmg sy akan masak di rumah. Walaupun dah tak makan gaji dgn fixed hours kat tempat kerja, tapi kekadang customer request nak deliver barang time2 deme balik koje, jd haruslah ikut time customer. Jadi saya pun kekadang berjemaah bersama2 kat jalan raye huhuhu...

Jadi diharapnye produk Frozen kami ni dapatlah membantu sedikit sebanyak dan menjadi pemudah cara bagi para isteri isteri untuk memberikan air tangan sendiri untuk suami yg tersayang, alah mcm dlm iklan Simplot tu.. hehehe


Jadi apa lagi, kalo nak stok up Frozen Items kat dlm peti ais frens, jom contact Ananaifa Foods @ 013 320 97 15 :) 

Bak kata salah satu syarikat courier tu : We Deliver Yo You :)

Jom Jom Jom :)