Saturday, 29 June 2013

botol air yg selamat untuk kanak kanak ^_^

Salam frens sume..

Rata rata frens sume biasa kan beli air mineral semasa dalam perjalanan ke mana mana.. kalau yg nak kereta, bila stop kat stesen minyak, singgah petrolpump mart jap beli air mineral.. pastu kalau air ni tak habis diminum, ada frens yg akan simpan di dalam kereta samada intentionally atau unintentionally.. few days later, lupa air tu bila kita beli, nak jadikan cite mase tu tekak haus sgt, so kita minum semula baki air yang ada dlm botol tu sbb nampak mcm elok lagi.


Sebenarnya baki air dalam botol mineral tu walaupun  Cuma mungkin ditinggalkan dalam kereta tu kurang dari 3 hari, air tu dah pun tercemar dengan bahan kimia  yang digunakan untuk membuat botol mineral tu. Botol plastic mineral selalunya bukan BPA-free *saya kata selalunya sbb manalah tau ade keluaran botol mineral jenis BPA pulak kan…Ini sangat merbahaya kepada kesihatan kita dalam jangka panjang. Antare penyakit yg berkait rapat dengan penggunaan botol-mineral-simpan-kat-tempat-panas ni adelah kanser... macam Metro ni kata...



Sebagai salah satu kaedah penyelesaian kepada permasalahan tersebut, memperkenalkan BOTOL AIR BOLEH LIPAT yang SIHAT!!

Sihat sebab apa frens?? Haaa… sihat sebab ia BPA-free lah! Frens sume tentu tau kan apa itu BPA-free sbb ie menjadi salah 1 topik yg agak hangat jugak la tahun lepas berkenaan botol susu bayi yg mengandungi BPA.. jadi insyaAllah botol ni selamat di gunakan untuk menyimpan air dalam tempoh yang lama baik di rumah mahupun dalam kenderaan.

Selain untuk kegunaan di rumah mahupun semasa dalam perjalanan, BOTOL AIR BOLEH LIPAT ni jugak amat sangat sesuai digunakan oleh anak anak frens sume untuk dibawa ke sekolah atau tadika. Sebab ape saye kate AMAT SANGAT sesuai? 


Pertama sekali, sebab budak budak lagi lagi yg umur tadika mcm gambar hiasan kat atas tu.. kan ke deme ni lasak!! hmm bertolak sane bertolak sini lari sane lari sini.. last last botol yg sedang dipegang, jatuh! pecah! melelh klua air minuman yg frens bekalkan untuk anak naak frens tu.. botol ni, kalau jatuh, TAK PECAH! Haa.. bebudak kan masih lagi tak faham erti cermat dan jaga jaga.. walaupun dah dipesan berpuluh kali, masih lagi kekadang tu botol airnye pecah la, tersalah letak sampai hilang la, macam macam la lagi la ^_^


Tapi dengan BOTOL AIR BOLEH LIPAT yang SIHAT ni, frens sume tak perlu risau lagi.. *macam iklan serbuk pencuci plak tehehe* sbb botol air ni kalau jatuh pun ia TAK PECAH dan untuk mengelakkan masalah hilang plak, frens sume ckp kat diorang, lepas abis je air minum, terus lipat dan simpan dalam beg!! insyaAllah tak hilang sebab dan kemas terlipat dlm beg dah ^__^

Jadi kepade frens yg berminat, call atau sms je 0133209715. nak jenguk jenguk sample produk ade di sini 

^_^

Sunday, 23 June 2013

sejarah waffle pada zaman Abad Pertengahan, Belgium dan Liège

Salam sayang frens sume... ^__^

Ahahah... pada sesi bersiaran yg lalu *cewah* saye dah cerite kat frens sume tentang sejarah waffle dan Ananaifa Waffle Hauz kan.. bagaimana saye boleh jatuh cinta dengan makanan legend ini kerana sejak zaman sekolah lagi, di klang ini, saye biase membeli waffle yg sejak dulu sampai skarang ade dijual di sekitar klang ni.. oh ya, biase yg saye maksudkan kat atas tu adelah dalam erti kata saya mengikat perut ye, untuk tidak berbelanja pada waktu rehat.. bukan biase sebab banyak balance duit belanja sekolah so saya boleh suka suka pegi beli waffle kat greatwall klang tu huhuhu  

Punyelah suke sgt makan waffle saye ni! ^_____^

Ok kali ni saye nak kongsi info yg saye dapat di wiki wiki pasal sejarah asal waffle.. wiki wiki dan doilah dengan gaye penulisan Ananaifa *wink* waffle ni asal mana? 

Haa... jom bace kalo nak tau ^__^

* Abad Pertengahan

Waffle asal dari zaman Abad Pertengahan adelah menggunakan campuran barli dan gandum, bukan tepung putih yang digunakan pada hari ini. Secara spesifiknya, pada masa itu, waffle adelah berbeza daripada kek kerana bancuhannya yg tidak mengandungi yis atau ragi. Ini berbeza dengan waffle pada zaman sekarang yg ade mengandungi sedikit ragi. Pada abad ke-14, waffle yang dijual oleh orang Inggeris dipanggil waferers. Pada Abad Pertengahan itu juga, di negara negara Eropah, para penjual waffle dibenarkan untuk menjual waffle mereka di luar gereja pada hari hari dengan perayaan keagamaan mereka. Persaingan di antara beberapa penjual waffle akhirnya menjadikan persekitaran gereja sangat panas, sehingga Raja Charles IX dari Perancis mengenakan peraturan mengenai jualan waffle, memerlukan vendor untuk menjaga jarak sekurang-kurangnya deux toises *(4 Meter atau 12 kaki) daripada satu sama lain.

Waffle pertama kali diperkenalkan ke Amerika Utara tahun 1620 oleh Pilgrim yang membawa kaedah dari Belanda. Thomas Jefferson kemudian membawa besi pembakar waffle dari Perancis dan akhirnya menjadi makanan popular di akhir abad ke-18. Waffle diperkenalkan di Amerika oleh Maurice Vermersch restoran yang menjual Belgium waffle dengan nama "Bel-Gem Wafel" pada 1964.

* Belgian waffles

Belgium waffle atau juga dikenali sebagai Brussels waffle ieitu name yang dicipta oleh Ghent pada tahun 1839, disusun dengan adunan beragi-ragi. Selalunya, tetapi tidak semestinya, Belgium waffle adelah lebih ringan, lebih tebal dan lebih rangup di samping mempunyai ruang empat segi yang lebih besar berbanding waffle lain. Di Belgium, waffle kebanyakan disajikan panas panas *macam Ananaifa Wafflez ^___^* dan ditaburi gula. Di kawasan kawasan pelancongan di Belgium, para penjual waffle juga meletakkan krim putar, buah buahan atau coklat di permukaan atas waffle yg mana ini dianggap sebagai satu amalan yang  'tidak autentik' atau ‘tidak sejati’ oleh beberapa warga tempatan. 

* The Liège waffle

Liège waffle, yg ni kite macam jarang dengar sikit kot.. ie berasal dari kota Liege, Belgium Timur, adalah lebih padat, manis dan sedikit chewy. Waffle jenis ini, yg sedikit kurang glemer berbanding Belgium waffle, telah dijumpai oleh seorang chef dari Liège di abad ke-18 sebagai adaptasi dari adunan roti brioche. Ia mempunyai potongan gula mutiara, yang ‘dicaramelizekan’ ^__^ di permukaan luar waffle ketika ia dibakar. Kemudian sebelum dihidang, vanila dan kayu manis akan disusun di permukaan waffle yg siap dibakar itu.

Tu je sharing saye buat mase ni... sharing is caring kan... saje menambah ilmu.. sambil2 makan waffle tu nanti kite taulah kan yg makanan yg kite tgh makan tu dah wujud sejak abad ke-14 lagi tehehehe

Oklah nnt kalo saye ade mase lagi saye wiki wiki lagi info pasal sejarah waffle ni k ^___^


Sunday, 16 June 2013

sejarah waffle versi Ananaifa Waffle Hauz

salam sayang frens sume… dah agak bersawang dan laman sesawang ni… huhu…

kali ni saya saje saje nak membebel pasal waffle… ieitulah main product bisnes saya ^_^

makanan ni memang sedap.. at least pada saya lah, sebab saya memang pemakan waffle tegar.. sbb tu bila nak berhijrah dari pay-eater
^_^ ke businesslady ^_^  ^_^, saya memilih untuk membuka kedai waffle ^_^  ^_^  ^_^

saya boleh katakan bahawasanya ia adelah makanan yg quite legend jugak la.. ahaha.. istilah ‘makanan legend’ ni saya dengar mase pergi salah satu kursus penyediaan makanan aritu kat soghomban ^_^ dia kata ada makanan makanan yg termasuk dalam kategori ‘makanan legend’ meaning in every 100 to 200meters, you can see the stall at the sides of the road.. such as berger… pisang goreng… goreng goreng… ^_^ so pada saya yg duduk di klang ni, waffle pun quite a legend food jugak la tapi mungkin tak selegend pisang goreng dan goreng gorengan yg lain la ^_^

YOU KNOW WUT I MEAN? tehehe

sejak skolah saya biase melihat waffle di jual di spot spot seperti  pasaraya greatwall klang (skarang greatwall tu pun dah xde) dan di pasaraya billion port klang.. kalau nak yg mahal boleh beli kat a&w.. sampai skarang masih lagi waffle ni menjadi makanan pilihan ramai org sebab penyediaannye yg cepat dan mengenyangkan sbb kandungan utamanye adelah tepung.. ie bukan macam beberapa jenis makanan side dish yg mula mula klua pastu semakin lama semakin suam suam kuku dan terus hilang ditelan zaman ^_^ not to name those side dish yg semakin hilang tu..

ok. so does people out there yg sama macam saya yg hantu waffle ni, tau sejarah waffle? tehehe who cares kan.. makan aje lah… hohoho.. tapi kalau tau pun x salah kan.. so jom kite jenguk jenguk sikit sejarah silam waffle ni ^_^

secara amnya, waffle tu dipanggil waffle, adelah kerane bancuhan tepungnye dibakar di atas besi berlekuk empat segi yg mana acuan keseluruhannye samada bulat atau empat segi atau ada juga yg berbentuk hati. bancuhan tepung di atas lekak lekuk besi empat segi inilah yg akhirnye memberikannye ciri-ciri yang membolehkan ie dipanggil waffle. there are many variations based on the type and shape of the iron. di kebanyakan tempat, waffle dimakan bersama toppings seperti coklat, gula, madu, jem, ais krim *nyum nyum* dan banyak lagi. di negara negara barat, mereka biase menjadikan waffle sarapan istimewa mereka terutama pada hujung minggu. 

di Ananaifa Waffle Hauz, waffle yg kami sediakan adelah dengan resepi biase yg boleh diperoleh di laman laman web, namun kami olah dengan gaya kami sendiri . kaedah serta tempoh mixing dan proses membakar yg kami ‘r&dkan’ ^_^ nyata banyak membantu. kami dapat hasilkan waffle yg rangggggup *eja rangup pun dah x betul sebab rangup sangat tehehe*, harum mewangi dan yang paling penting Halal, Bersih dan Sedap ^_^

oklah nnt saya sambung semula sejarah waffle ni ok.. need to attend my daughters ^_^

*nyum nyum sedapnye kalo dpt makan sekarang*

Saturday, 1 June 2013

doorgift doorgift saya ^_^

salam frens sume..

kali ni saya nak share antara doorgift doorgift yg penah saya jadikan doorgift untuk majlis saya sendiri mahupun majlis aqiqah anak anak saya.
dan untuk info kengkawan jugak, saya ni seorang emak yg sangat suka mengumpul doorgift tak kira apa jenis majlis sekalipun ^_^
so kepade yg kenal saya, jangan risau jika anda bagi saya door gift memang saya akan amat menghargainye dan menyimpannye di dalam lemari bagai ^o^


 kipas kayu ni doorgift mase wedding reception saya. boleh dikatekan 80% bag kertas goodie bag tu ade kipas kayu ni ^_^
 ni sapu tangan kecik ni pulak ade dalam 10% goodie bag lain hehehe

 beg duit kecik ni pulak adelah doorgift mase wedding reception belah abg ^_^
 yassin ni saya jadikan doorgift mase majlis berzanji dan cukur jambul anak kedua ^_^
pasu seakan akan ini sebagai door gift mase majlis berinai saya.. tapi bukan cantik macam ni la.. yg simple dimple je.. warne hitam plain.. beli banyak banyak kat air hitam ^_^
telur pun saya letak sebagai doorgift mase wedding reception saya
saya letak coklat dalam goodie bag yg lagi 10% ^_^ tapi bukan coklat cantik cantik macam ni.. yg simple je ape ke brand coklat tu.. x jumpe pulak contoh dlm gugel huhu
 cupcake ni pulak saya jadikan doorgift mase majlis berzanji dan cukur jambul anak pertame ^_^

nanti ade mase, saya capture pulak gegamba doorgift yg saya dapat dan masih saya simpan dalam lemari hiasan saya k ^_^