salam sayang frens
sume… dah agak bersawang dan laman sesawang ni… huhu…
kali ni saya
saje saje nak membebel pasal waffle… ieitulah main product bisnes saya ^_^
makanan ni memang sedap.. at least pada saya lah, sebab saya memang pemakan waffle tegar.. sbb tu bila nak berhijrah dari pay-eater ^_^ ke businesslady ^_^ ^_^, saya memilih untuk membuka kedai waffle ^_^ ^_^ ^_^
makanan ni memang sedap.. at least pada saya lah, sebab saya memang pemakan waffle tegar.. sbb tu bila nak berhijrah dari pay-eater ^_^ ke businesslady ^_^ ^_^, saya memilih untuk membuka kedai waffle ^_^ ^_^ ^_^
saya boleh katakan
bahawasanya ia adelah makanan yg quite legend jugak la.. ahaha.. istilah ‘makanan
legend’ ni saya dengar mase pergi salah satu kursus penyediaan makanan aritu kat
soghomban ^_^ dia kata ada makanan makanan yg termasuk dalam kategori ‘makanan
legend’ meaning in every 100 to 200meters, you can see the stall at the sides
of the road.. such as berger… pisang goreng… goreng goreng… ^_^ so pada saya yg
duduk di klang ni, waffle pun quite a legend food jugak la tapi mungkin tak
selegend pisang goreng dan goreng gorengan yg lain la ^_^
YOU KNOW WUT I
MEAN? tehehe
sejak skolah
saya biase melihat waffle di jual di spot spot seperti pasaraya greatwall klang (skarang greatwall tu
pun dah xde) dan di pasaraya billion port klang.. kalau nak yg mahal boleh beli
kat a&w.. sampai skarang masih lagi waffle ni menjadi makanan pilihan ramai
org sebab penyediaannye yg cepat dan mengenyangkan sbb kandungan utamanye
adelah tepung.. ie bukan macam beberapa jenis makanan side dish yg mula mula
klua pastu semakin lama semakin suam suam kuku dan terus hilang ditelan zaman
^_^ not to name those side dish yg semakin hilang tu..
ok. so does
people out there yg sama macam saya yg hantu waffle ni, tau sejarah waffle? tehehe
who cares kan.. makan aje lah… hohoho.. tapi kalau tau pun x salah kan.. so jom
kite jenguk jenguk sikit sejarah silam waffle ni ^_^
secara amnya,
waffle tu dipanggil waffle, adelah kerane bancuhan tepungnye dibakar di atas
besi berlekuk empat segi yg mana acuan keseluruhannye samada bulat atau empat
segi atau ada juga yg berbentuk hati. bancuhan tepung di atas lekak lekuk besi
empat segi inilah yg akhirnye memberikannye ciri-ciri yang membolehkan ie
dipanggil waffle. there are many variations based on the type and shape of
the iron. di kebanyakan tempat, waffle dimakan bersama toppings seperti coklat,
gula, madu, jem, ais krim *nyum nyum* dan banyak lagi. di negara negara barat, mereka
biase menjadikan waffle sarapan istimewa mereka terutama pada hujung minggu.
di Ananaifa
Waffle Hauz, waffle yg kami sediakan adelah dengan resepi biase yg boleh
diperoleh di laman laman web, namun kami olah dengan gaya kami sendiri . kaedah
serta tempoh mixing dan proses membakar yg kami ‘r&dkan’ ^_^ nyata banyak
membantu. kami dapat hasilkan waffle yg rangggggup *eja rangup pun dah x betul
sebab rangup sangat tehehe*, harum mewangi dan yang paling penting Halal,
Bersih dan Sedap ^_^
oklah nnt saya
sambung semula sejarah waffle ni ok.. need to attend my daughters ^_^
*nyum nyum sedapnye kalo dpt makan sekarang*
Comments