Saturday, 27 July 2013

Thursday, 18 July 2013

Motivasi petang ^_^


ni ape yg saye cedok dari blog irfankhairi ^_^

shering mering kat sini untuk rakan rakan lain yg juge macam saye tgh berjinak jinak sepenuhnya dengan dunia perniagaan...

saye dah semakin jelas dengan visi saye..

dan saye perlu pastikan misi saye adelah berterusan dlm mencapai visi saye yg realistik itu ^__^

semoga perjalanan urusan perniagaan saye dipermudahkanNya Amiinnn.....

jom makan wafflez!! ^__^


Wednesday, 17 July 2013

sejarah waffle lagiii ^__^ Hong Kong, Scandinavia dan satu lagi jenis di Belanda ^_^

Salam sayang frens sume...

Ok so kali ni kami di Ananaifa nak sambung sikit lagi pasal sejarah waffle ni.. ada yg tunggu ke sambungan ni?? kwang kwang kwang... arini ade kerajinan sikit nak wiki wiki so kami share la ye.. selain those famous Belgium dan Brussels waffle, ade jugak lagi waffle yg quite known such as Hong Kong waffles, Scandinavian waffle dan Stroopwaffles. 

oklah jom layan info kat bawah ni ^_^


* Hong Kong waffles

Di Hong Kong pula, waffle dipanggil ‘kek grid’ atau ‘biskut grid’ sebab ade kotak kotak grid tu ^__^. Matematik lah pulak kan orang orang Hong Kong ni.. Waffle biasenya dibuat dan dijual oleh hawker hawker di tepi jalan dan dimakan panas panas. Waffle di Hong Kong lebih seakan kan waffle di Malaysia di mana ia adelah waffle yg berbentuk bulat dan dibahagikan kepada empat bahagian. Juga seperti di Malaysia, waffle biasanya disajikan sebagai kudapan. Mentega, mentega kacang dan gula disapu di permukaan atas waffle dan kemudian dilipat menjadi setengah bulatan seterusnya sedia untuk dimakan. Secara asasnya, waffle di Hong Kong adelah bertekstur lembut dan tidak padat. Waffle di Hong Kong amat ketara dengan bau kuning telurnya. Ada juga terdapat waffle Hong Kong dengan rasa coklat dan tembikai madu yang digunakan dalam resipi penyediaannya.

* Scandinavian waffles

Secara amnya di seluruh negara-negara Nordic khususnya Sweden, waffle mereka adelah nipis dan dibakar dalam besi pembakar berbentuk hati. Waffle di Sweden yang paling biase adalah manis, dengan krim putar, jem strawberi atau jem raspberry, atau cuma meletakkan buah di permukaan atasnya, atau juga cuma gula sahaja!! Simple! Ada juga orang-orang yang lebih suka menyediakan waffle dalam rase sedikit masin dengan pelbagai campuran ramuan seperti keju biru. Di Finland, topping yg biase adelah jem, gula, krim putar atau vanili ais krim. Di Sweden sekurang-kurangnya sehingga 1400-an, ada hari hari tertentu untuk meraikan makanan ini. Hari itu dipanggil VĂ„rfrudagen bermaksud ‘Our Lady’s Day’, dan ade juga yang memanggilnye sebagai VĂ„ffeldagen yg membawe maksud ‘Waffles day’, mengikut kepercayaan masyarakat di sana yg tidak dapat dipastikan sebab keraian ini. Keraian ini disambut pada 25hb Mac.

* Stroopwaffles

Stroopwafels dalam Bahasa Belanda yg membawa maksud wafle sirap, adalah wafle nipis dengan sirap sebagai isi kandungannya. Waffle jenis ini pertama kali dibuat di Gouda di Belanda pada abad ke-18 atau 19. Adunan untuk waffle ini adelah seperti biase terdiri daripade tepung, mentega, gula merah, yis, susu, dan telur. Waffle jenis ini popular di Belgium dan Belanda dan ada juga yg siap untuk dijual dalam peket di kedai kedai.

Perbezaan dia kekadang tu sikit je, tapi terus depa claim itu waffle style negara diorang.. so nanti kami di Ananaifa akan reka 1 trademark waffle yg lain dr yg lain dan kami akan namekannye sebagai *Malaysian Waffles*..

hoho cita cita tinggi ^_^ insyaAllah ^_^ ^_^ ^_^

Friday, 5 July 2013

25pcs Botol Air Boleh Lipat corak Angry Bird ordered by Puan Ahlam from Kota Damansara ^_^

Salam sayang frens sume..

Kali ni saya nak update order yg dibuat oleh Puan Ahlam dari Kota Damansara ^_^

Puan Ahlam telah mengorder *terigt Mazlee dlm Oh My English sebut 'mengcontact' mase episode skola diorang banjir tu tehehe* 25pcs Botol Air Boleh Lipat (BABL) corak cartoon..
Preferred colour beliau adelah cartoon Angry Birds kaler biru 10pcs dan kuning 15pcs.. 
Macam gegambo kat bawah ni ^_^

 beliau nak yg ni 15pcs..
 dan yg ni 10pcs...

Tapi.... saya kesuntukan masa untuk menempah dan 'mengecop' kaler pilihan dan kuantiti yg dikehendaki oleh Puan Ahlam dek kerana Puan Ahlam perlukan BABL BABL tersebut kurang 24jam daripada waktu beliau sms saya..

Beliau perlukan BABL tersebut untuk dijadikan goodies content untuk majlis yg akan diadakan pada hari Sabtu 6.7.13 ieitu esok! huhuhu

Saya expect Puan Ahlam baru terjumpe blog Ananaifa ni... dan terus berminat dengan produk ini ^___^
Maka, saya mencadangkan jika Puan Ahlam setuju untuk ambik apa apa kaler sahaja janji Angry Birds..

Masa yg suntuk membuatkan saya takut kalo kaler kaler pilihan Puan Ahlam tak dapat saya penuhi huhuhu... Bende yg paling saya takuti adelah jika saya tak dapat memenuhi expectations customer... sbb...

Quality = Meeting or Exceeding Customer Expectations.. ini yg saya sentiase igt selame 9 tahun menjadi QA Exec ^__^ 

So akhirnye Puan Ahlam yg baik ati ni setuju nak apa apa kaler pun janji Angry Birds.. kecuali Angry Birds hitam dan Pooh which is a big NO NO to her ^_^

So Alhamdulillah pagi tadi bukak je store kul 10 cepat cepat saya call store mintak dia reserved 25pcs BABL mengikut spesifikasi yg Puan Ahlam nyatakan kat atas.. dengan harapan bila saya sampai nak ambik BABL tu, semua dah siap pack..

Tapi, hmmmm..... bila saya sampai baru 10 pcs yg diasingkan.. tu pun sbb memang tersangkut kat rak display tu... dah kena menunggu pulak budak store tu turunkan kotak dari tingkat atas rak untuk pilih BABL Angry Birds... geram jugak rasenye tadi!

Saya janji dengan husband Puan Ahlam dalam pukul 12.45 nak COC di Shell... takut terlajak time pulak dan tambahan pula arini ari Jumaat...  1 lagi perkara yg paling saya akan jaga bila saya deal dgn customer... punctuality!!

Akhirnye, pukul 12.40 saya klua dari store dan husband Puan Ahlam pun text kata dah sampai.. Puklul 12.49 saya sampai Shell... lewat 4 minit jugak la tadi.. huhu
ade 2 pcs of this corak cartoon.. dah x sempat nak cari lagi 2pcs corak Angry Birds sbb nak kejarkan 12.45 tu... tapi kalo budak store tu cari siap siap once saya call, tak delah kelam kabut macam ni...
 yg ni ade dalam 3pcs mcm tu kot...
 pink pink sweet ni ade dlm 5pcs jugak.. warne purple pun ade jugak tadi dlm 3pcs mcm tu kot..

Selebihnye dapatlah jugak saya cari BABL kaler biru dan kuning yg macam gambar di atas tu... 
Tak sempat nak snap gambar 25pcs BABL yg saya handover pada husband Puan Ahlam tadi sbb rushing sgt.. 

Anyway, saya harap Puan Ahlam gembira dan berpuas ati dengan produk kami ni.. 
Kalau ada masa bolehlah view view produk produk kami yg lain dan cuba terai di mase akan datang eh tehehehe ^_^


Thursday, 4 July 2013

jom makan wafflez di Ananaifa Wafflez !! ^_____^

mencari cari side dish utk majlis majlis anda???

dah jemu hidang cendoi, es kem kon, dan sebagainye???

jom terai wafflez sebagai side dish anda!!

revolusi baru dlm dunia side dish di majlis anda ^___^

jom jengah wafflez menu manis kat Ananaifa Wafflez ni jom!! ^___^

 blueberry jam and strawberry jam ^___^
 dah dilipat... frens buleh tgk texture wafflez tu... garing tau... ranggguuuppp!!! tehehe ^__^
 yg ni wafflez menu manis letak es kem... es kem keladi kegemaranku ^___^
 ditambah-lelehkan dengan madu.....
 titis titis madu.... kemanisan berganda!!! tehehehe ^______^
 wafflez menu manis dengan lelehan gourmet chocolatez plak... nyum nyum!!!
 tak pandai lagi nak wat titis titis sekeliling dish yg ala ala chef chef biase buat tu... hoho yg mcm ni jadilah utk amatur mcm saye kot ^__^
hahaha... cwn hijau : wafflez base perasan cinnamon, cwn biru : wafflez base perasa vanilla, cwn putih : white coffee saye ^___^
my beloved wafflez baker ^___^

berminat jadikan ia side dish di majlis majlis anda?? call atau sms je 0133209715 utk more info ^___^