Wednesday, 24 June 2015

Jommm sediakan Tortilla Wraps - semudah A B C !!

Salam dear frens semua :)

Salam Ramadhan Kareem :)

Hari ni dah hari ke 7 kita ummat Islam di Malaysia ni berpuasa kan frens. Pd yg berahzam hari2 nak masak utk berbuka & bersahoor tu, amacam? Dah langgar ahzam ke belum? Ehehe.. ahkak dah langgar sedikit laa ahzam tersebut. Tapi bukan sebab malas nak masak tau, sebab ketiadaan bahan mentah yg bersesuaian utk dimasak pada petang hari itu :p jd Abah Ananaifa pon kate xpelah petang ni kite beli je, Tambahan pulak anak2 pon dah bising ajak gi param.. ewah blame anak2 plak :p

Ok kali ni Ananaifa nak share resepi mudah penyediaan Wraps. Makesure frens guna Roti Tortilla edaran Ananaifa Foods tau, sure sedap sampai menjilat jari Wraps yg frens buat tu. Anak2 yg skolah sure nak ber-bento-kan Wraps yg frens buat tu lepas raya nnt hehe

Sblum mula terjah resepi, Ananaifa blanje gambo Wraps ni dulu dulu ;)



Resepi & kekdah2 nye adelah spt di bawah :


Kulit - Tortilla wrap 
Beli kat Tesco. Beli yang dah siap. Koser nak buat (kalau buat entah jadi entah tak haha)

Bahan-bahan chicken filling:
Dada ayam
Bawang putih
Bawang besar
Halia
Cili
Capsicum

Cara-cara masak chicken filling:
Perap dada ayam dengan garam, lada hitam, serbuk ketumbar, serbuk kunyit dan sedikit serbuk kari.
Campak bawang putih dengan halia. Tumis sampai naik bau.
Kemudian campak bawang besar dan cili pulak.
Campak ayam ke dalam kuali. Kacau-kacau sampai masak.
Campak capsicum. Siap!

Sapu mayonnaise pada tortilla - optional. Kalau tak suka tak payah letak. Kalau tak suka mayo, boleh tukar dengan thousand island sauce.
Untuk menjadikan Chicken Tortilla Wrap makanan yang sihat, boleh letak salad, timun dan tomato jugak before letak chicken filling tadi.



Reference : blog cik chelsea --> http://yp2kl.blogspot.com/2010/08/yaribba-yaribba-ke-mexico-pula.html

Berminat nakbeli Roti Tortilla tu?? Direct roger ke 013 320 97 15 untk bertanya2 dan seterusnya mengorder jika berminat :)

No comments: